© 2002 Ilpo Halonen | www.ilpohalonen.com 
 

 
Link to Finnish pages Link to English pages Link to German pages Link to Swedish pages


© Ilpo Halonen
19. ESP-Comp@ct-ECOLE konferenssi

Linkki Linkki

Opetuksen kansainvälinen verkkoyhteistyö otti aimo harppauksen eteenpäin, kun runsaat 200 opettajaa kohtasivat toisensa 19. ESP-COMP@CT-ECOLE -konferenssissa Järvenpäässä ja laivaristeilyllä Helsinki ? Tukholma ? Helsinki 10-13.3. 2005. Osallistujat edustivat 28 eri kansallisuutta, kaukaisimmat vieraat Filippiineiltä, Iranista ja USA:sta.
Konferenssissa, jonka pääteemana oli maantieteellinen ja virtuaalinen liikkuvuus oppimisessa, pyrittiin yhteistoiminnallisesti ajanmukaisen tiedon rakentamiseen uusien medioiden käytöstä, oppimisesta ja kouluista. Kolmipäiväisen työskentelyn tuloksena syntyi kymmeniä uusia Comenius-projekteja ja opettajien ruohonjuurihankkeita.
Paitsi itse ESP-COMP@CT-ECOLE konferenssia verkkoyhteistyöhön paneuduttiin Comenius 1 kontaktiseminaarissa Järvenpäässä 9-13.3. ja Comenius 2.1 kontaktiseminaarissa Vantaalla 9-13.3. sekä saksanopettajien Comenius 3 ?verkoston workshopissa Keravalla 10-11.3.2005. Suomessa ei ole tiettävästi aiemmin järjestetty yhtä laajaa opetusalan kansainvälistä verkkotapahtumaa opettajille.

Esiintyjiä

Konferenssin pääesiintyjä oli Riitta Vänskä Nokia Oy:stä. Hän esitteli mobiili oppimista yrityksen näkökulmasta. Muita pääesiintyjiä olivat Brigitte Parry ja Karl Sarnow Euroopan kouluverkosta Brysselistä. Parryn aiheita olivat eTwinning-aktio ja Spring Day in Europe. Sarnow kertoi EU:n uudesta tiedeportaalista.
Järvenpään kaupungin puolesta konferenssia tervehti kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen. Valtiovallan tervehdyksiä toivat Rainer Domisch Opetushallituksesta sekä Nina Rekola CIMO:sta.
Konferenssissa ja siihen liittyneissä Comenius ?tapahtumissa saatiin seurata noin puolta sataa esitystä tapahtuman teemoista. Lisäksi konferenssissa toteutettiin Taideteollisen korkeakoulun tutkijoiden Teemu Leinosen ja Jürgen Scheiblen mobiili oppimisen näytös. Tärkeään osaan tapahtumissa nousivat hands on ?tyyppiset workshopit, joissa osallistujat olivat itse tekemisen keskiössä.

Yhteistoiminnallinen tiedon rakentaminen

Järvenpään lukiolla, jonne tapahtumat sijoittuivat perjantaina 11.3., työskenneltiin kuudessa eri rinnakkaisistunnossa. Istuntojen otsikoita olivat mm. tiede ja innovaatiot, sosiaali- ja kulttuuriala, IT teknologia ja kielet. Comenius 1 ?kontaktiseminaarin osallistujia opastettiin atk-tiloissa verkkotyövälineen eJournalin käyttöön. Verkkokumppanuuden vasta aloittaneille oli konferenssissa oma ryhmänsä.
Rinnakkaisistuntoja jatkettiin laivaristeilyllä perjantai-iltana 11.3. ja lauantai-iltapäivällä 12.3. Mukaan liittyivät Comenius 2.1 ?seminaarilaiset, joita työskentelystä vastasi Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Vantaalta, sekä saksanopettajien DaF Workshop ?ryhmä, joka oli aloittanut työnsä Keravan yhteiskoulun lukiolla 10-11.3. Lisäksi laivalla työskenteli Open source ?workshop, joka tutki avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttömahdollisuuksia oppilaitoksissa ja koulutuksessa.
Eri rinnakkaisistuntojen työskentelyn tuloksia esiteltiin lauantaina kello 17-19. Osallistujat saattoivat todeta tyytyväisinä, että yhteistoiminnallisessa tiedon rakentamisessa oli onnistuttu. Esimerkiksi uusia Comenius ?projekteja syntyi lukuisasti. Muita verkkokumppanuushankkeita todettiin olevan jo vireillä 30, ja konferenssin jälkeen niitä on odotettavissa runsaasti lisää. Tietoisuus rajat ylittävän opetuksellisen verkkoyhteistyön mahdollisuuksista oli konferenssin ansiosta kasvanut merkittävästi.

ESP Association perustettiin

Konferenssi huipentui 12.3. yhteiseen juhlaillalliseen Silja Serenadella. Varhain sunnuntaiaamuna tyytyväisten 205 matkaajan risteily päättyi aurinkoisessa pakkassäässä Helsingin Eteläsatamaan.
Euroopan kouluprojektille ESP:lle 19. konferenssi Järvenpäässä oli merkittävä etenkin siksi, että vuodesta 1987 virtuaaliverkostona toiminut European Schools Project päätettiin muuttaa kansainväliseksi yhdistykseksi European Schools Project Association. Uusi yhdistys sai konferenssissa vankan pohjan toiminnalleen, sillä lähes puolet osallistujista liittyivät sen jäseniksi. Suomea yhdistyksen hallituksessa edustavat lehtori Ilpo Halonen Vantaalta ja rehtori Pentti Pirhonen Jämsästä.
Lisää tietoa ja valokuvia konferenssista on konferenssin eJournalissa internetissä sivulla http://ejournal.eduprojects.net/C2005 .

Tapahtumapaikka ja -aika: Järvenpää, 10 - 11.3. ja konferenssiristeily Siljalla Helsinki - Tukholma - Helsinki 11-13.3. 2005.
Järjestäjä: Järvenpään sivistystoimi, Euroopan Kouluprojektin (ESP) Suomen osasto
Tukijat: Comenius 3 -verkostot Comp@ct ja ECOLE; CIMO, Suomen kansallinen Sokrates -toimisto. Opetushallitus on edustettuna konferenssissa.
Pääteema: Oppiminen käy liikkuvaksi - konferenssi uusia medioita, oppimista ja kouluja koskevan tiedon rakentamiseksi yhteistoiminnallisesti
Tarkoitus: suunnitella ja edistää partneriprojektien tekoa internetissä, kertoa tieto- ja viestintäteknologian uusimmasta kehityksestä opetusalalla, parantaa oppimista virtuaalisten ja tosiasiallisten tapaamisten avulla, kertoa parhaista esimerkeistä, tarjota foorum internet-toimijoiden väliseen dialogiin
Osallistujat: 205 henkeä, Suomesta noin 40

Comenius 1 kontaktiseminaari

Comenius 1 -kontaktiseminaari kouluja varten.
Kontaktiseminaarilehti .

Comenius 2.1 kontaktiseminaari

Comenius 2.1. -kontaktiseminaari , järjestäjänä Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Vantaa.

Saksankielinen workshop

Comenius 3 -verkosto DaF Südost ja Dafnord Finnland -verkosto järjestivät yhteistyössä saksankielisen workshopin.
3. Kansainvälinen DaF Workshop.

Valmisteluryhmä

Ilpo Halonen. ESP:n Suomen koordinaattori
Teemu Leinonen, Open Source, FLE3
Pentti Pirhonen, ESP:n Suomen koordinaattori, COMPACT:n koordinaattori

Luonnontieteet

Mikko Rahikka
Isto Lahtinen
 |  23. ESP Tartto Eesti 4-8.3. 2009  |  LIP 6 Live Online 2007  |  Projektioppiminen  |  E-Journalin tilaus  |  Keskusteluforum  |  eTwinning.fi  |  WriteIt Online Courses, yliop.  |  Partnerihaku luokat 1-9  |  Partnerihaku luokat 10-13  |  ESPfi esittely  |  ESPfi jäsenet  |  Liityn mukaan
ESP